Η κυπριακή οικονομία θα υποφέρει μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα σε αεροδρόμια και λιμάνια, σημειώνει ο Αντώνης Αντωνίου, Εκτελεστικός Διευθυντής του Giovani Group, για να υπογραμμίσει πως για τον η μείωση του κύκλου εργασιών θα ξεπεράσει το 50%.

Την ίδια ώρα, τονίζει πως οι χώρες, αλλά και οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν γρήγορα και να κεφαλαιοποιήσουν τα θετικά από αυτή την άκρως αρνητική συγκυρία, στο τέλος θα είναι νικήτριες, καθώς προχωρώντας θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται όχι μόνο για μεγαλύτερο κέρδος, αλλά και για εναλλακτική ανάπτυξη.


Ανεπανόρθωτο  το πλήγμα
Είναι πλέον αποδεκτό από όλη την επιχειρηματική κοινότητα ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Σημαντικοί τομείς της, όπως είναι ο τουρισμός και το real estate, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις αγορές του εξωτερικού, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε καθολικό lockdown. Ως εκ τούτου, η κυπριακή οικονομία θα υποφέρει μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα σε αεροδρόμια και λιμάνια. 

Στο 50% και βάλε η μείωση
Ασφαλώς, κομβικό σημείο για την παγκόσμια οικονομία θα είναι η ανάπτυξη του εμβολίου για τον ιό ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που θα περιορίσει το πρόβλημα.                                                                            

Για τον Όμιλο Giovani, η μείωση του κύκλου εργασιών θα ξεπεράσει το 50%. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι δεν θα επανέλθουμε στην κανονικότητα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ενώ οι τομείς του τουρισμού και του real estate δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιοι.

Στροφή σε άλλες αγορές
Αντιληφθήκαμε το πρόβλημα πολύ νωρίτερα, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Κίνα επηρεάστηκε σημαντικά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη Wuhan στις αρχές του έτους. Έκτοτε, αποφασίσαμε να κάνουμε μία στροφή σε άλλες αγορές, δίνοντας παράλληλα έμφαση και σε ντόπιους αγοραστές.

Στα καλύτερα του ο Πρωταράς
Φέτος ο Πρωταράς πιστεύουμε ότι θα ζήσει τα καλύτερά του. Όσο απαισιόδοξες κι αν είναι οι προβλέψεις, εμείς νοιώθουμε ότι οι Κύπριοι αγαπούν πραγματικά αυτό τον προορισμό και θα τον προτιμήσουν. Συνεπώς, τόσο η διαμονή σε επαύλεις για τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και οι επενδύσεις σε εξοχικά στον Πρωτάρα θα βρίσκονται στο προσκήνιο.

Γρίφος η αντίδραση των αγορών
Απ’ εκεί και πέρα, όπως είναι τα δεδομένα σήμερα, δεν μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα πλάνα, ούτε καν βραχυπρόθεσμα. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και να έχουμε μια ακτινογραφία της υφιστάμενης κατάστασης προτού διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας. Αναμφίβολα όλοι οικονομικοί αναλυτές θα θέλουν να μελετήσουν την αντίδραση των αγορών, όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει. 

Αντέχει στα δύσκολα η Κύπρος
Η οικονομία της Κύπρου έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι αντέχει στα δύσκολα. Είναι ευέλικτη και ανταγωνιστική. Ωστόσο, όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος. Το 2020 θα είναι η χρονιά του cashflow και για όσες εταιρείες η ταμειακή ρευστότητα δεν είναι σε καλή κατάσταση θα αντιμετωπίσουν δυσχέρειες, καθώς θα δυσκολευθούν να επανέλθουν και να επανατοποθετήσουν στην αγορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Κι αυτό διότι ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμη πιο έντονος.

Αμοιβαία επωφελείς λύσεις
Αυτό που έχει σημασία είναι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - Κυβέρνηση και επιχειρηματική κοινότητα - να βρουν τον κοινό τρόπο και τις αμοιβαία επωφελείς λύσεις για το σύνολο της οικονομίας, ώστε ως χώρα να κεφαλαιοποιήσουμε την επιτυχή διαχείριση του covid-19.

Αυτή η δυναμική μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο επισκέπτες που αναζητούν έναν ασφαλή και υγιή προορισμό, αλλά και επενδυτές που ψάχνουν εναλλακτικούς προορισμούς με καλύτερη προοπτική.

Ευκαιρίες εναλλακτικής ανάπτυξης
Τέλος, αναντίλεκτα κάθε μεγάλη κρίση δημιουργεί ταυτόχρονα και ευκαιρίες. Οι χώρες, αλλά και οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν γρήγορα και να κεφαλαιοποιήσουν τα θετικά από αυτή την άκρως αρνητική συγκυρία, στο τέλος θα είναι νικήτριες, καθώς προχωρώντας θα είναι σε θέση να εντοπίσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται όχι μόνο για μεγαλύτερο κέρδος, αλλά και για εναλλακτική ανάπτυξη.