Πράσινο φως από την Περιβαλλοντική Αρχή για τη δημιουργία Πολυθεματικού Πάρκου στην Αγία Νάπα συνολικής έκτασης πέραν των 8 χιλιάδων τ.μ.

Αστικό πολυ-λειτουργικό πάρκο ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο Δήμος Αγίας Νάπας εντός της αστικής περιοχής του Δήμου Αγίας Νάπας και συγκεκριμένα σε περιοχή που συνορεύει στα ανατολικά με την οδό Γιάννη Ρίτσου, στα Βόρεια με την οδό Τεύκρου Ανθία και στα δυτικά προεκτείνεται μέχρι το δρόμο Αγίας Νάπας-Ξυλοφάγου. Πρόκειται για έργο το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται επί δημαρχίας Γιάννη Καρούσου και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κεντρική πλατεία, τεχνητή λίμνη, παιδότοπο, βοτανόκηπο, πάρκο ψηφιδωτήν καθώς και υπαίθρια καταστήματα και καντίνα.

Το έργο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Famagusta.News, στοχεύει στη δημιουργία ενός πολύ-λειτουργικού πυρήνα πολιτιστικού, ιστορικού, κοινωνικού, ψυχαγωγικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα όπου θα συγκεντρώνονται χρήσεις και λειτουργίες που θα προεκτείνουν τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό άξονα. Μέσω του πάρκου διατυπώνεται μια ολοκληρωμένη πρόταση σχεδιασμού, που περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό και την επιμέλεια ενός οργανωμένου δικτύου πρασίνου στην πόλη.

Το πάρκο θα περιλαμβάνει πολλαπλές κατασκευές και χρήσεις όπως:

  • Κεντρική πλατεία (εκδρομικός χώρος) 1245 m2 που θα έχει χώρους στάσης και
    χώρους πικνίκ.
  • Παιδότοπο έκτασης 1090 m2 με παιχνίδια.
  • Τεχνητή Λίμνη έκτασης 360 m2.
  • Βοτανικό Κήπο με αρωματικούς θάμνους έκτασης 950 m2
  • Πάρκο ψηφιδωτών 2000 m2 με βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, εργαστήρια κλπ.) 930 m2 (5 κτήρια εργαστηρίων 160 m2 συνολικά)
  • Χώρο απομόνωσης – θέας έκτασης 660 m2 στο ψηλότερο σημείο του πάρκου με πανοραμική θέα προς την Αγία Νάπα και την θάλασσα.
  • Υπαίθρια καταστήματα για πώληση τοπικών προϊόντων.

Το έργο θα διαθέτει επίσης, υποδομές όπως:

  • 2 βοηθητικά κτήρια
  • 2 Κιόσκια
  • 2 καντίνες
  • 5 πωλητήρια
  • 2 δημόσια αποχωρητήρια

Δείτε το σχέδιο του έργου:

Στιγμιότυπο 2020 06 29 11

Αναμένεται να χρησιμοποιηθούν υλικά κατασκευής όπως, οπλισμένο σκυρόδεμα, μεταλλικά ελάσματα, ξυλεία, κουρασάνι, καουτσούκ. Οι κατασκευές/χρήσεις χωροθετούνται κατά μήκος ενός δικτύου πεζόδρομων σπειροειδούς μορφής.

Βόρεια του πάρκου θα υπάρχει χώρος στάθμευσης για 47 αυτοκίνητα, 4 θέσεις για ΑΜΕΑ, 1 θέση για αυτοκίνητο που μεταφέρει άτομα σε τροχοκάθισμα και ποδηλατοστάσιο.

Στον χώρο του πάρκου θα υπάρχει αστικός εξοπλισμός όπως παγκάκια, βρύσες πόσιμου νερού, δημόσια αποχωρητήρια κλπ. Η άρδευση του χώρου θα γίνεται από το τριτοβάθμιο νερού του Βιολογικού Σταθμού της Πόλης της Αγίας Νάπας.

Όσον αφορά την χωρητικότητα κοινού/επισκεπτών του πάρκου, έχουν υπολογιστεί τα εξής:

  • Σε σύνολο 8070 m2 δαπέδων σε ανοικτούς χώρους (πεζόδρομοι, χώροι συγκέντρωσης κλπ.) και με ελάχιστο απαιτούμενο χώρο 10 m2 ανά άτομο υπολογίζονται 807 άτομα στους ανοικτούς χώρους.
  • Συνολικά στους χώρους αυτούς μπορούν να συναθροιστούν το μέγιστο 276 άτομα. Με βάση και τα πιο πάνω, η συνολική μέγιστη χωρητικότητα του έργου, υπολογίζεται στα 1141 άτομα

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με επιστολή του ημερ. 23/7/2019 και αρ. φακ ΑΜΧ/163/2019 απέστειλε στο Τμήμα Περιβάλλοντος αίτηση του Δήμου Αγίας Νάπας για την κατασκευή Αστικού Πολύ-λειτουργικού Πάρκου. Στις 14/10/2019 απέστειλε Έκθεση Πληροφοριών με βάση τις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου [Ν.128(1)/2018].

Κατά την προκαταρκτική εξέταση του έργου διαπιστώθηκε πως απαιτούνταν επιπρόσθετα στοιχεία και στις 13/4/2020 προσκομίστηκε Γεωλογική-γεωτεχνική μελέτη, η οποία αποστάληκε στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης για απόψεις.

Στις 22/4/2020 ο κύριος του έργου απέστειλε επιπρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τη χωροθέτηση και τις υποδομές καθώς και το βιολογικό περιβάλλον, τα οποία αξιολογήθηκαν σε συνεργασία και με το Τμήμα Δασών.

Η τοποθεσία του προτεινόμενου έργου βρίσκεται εντός της αστικής περιοχής του Δήμου Αγίας Νάπας. Η Πολεοδομική Ζώνη χαρακτηρίζεται ως Δα5 (ζώνη προστασίας) με ανώτατο συντελεστή Δόμησης/κάλυψης 0.20.1, μέχρι ένα (1) όροφο, ύψους 5 μέτρων. Συγκεκριμένα Η περιοχή που καλύπτει το πάρκο συνορεύει στα ανατολικά με την οδό Γιάννη Ρίτσου, στα Βόρεια με την οδό Τεύκρου Ανθία και στα δυτικά προεκτείνεται μέχρι το δρόμο Αγίας Νάπας-Ξυλοφάγου.

Σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το έργο υπάρχουν τα εξής:

  • Μερικά αγροτικά τεμάχιά βόρειο-δυτικά και βόρειο-ανατολικά του έργου
  • Σχολείο στα ανατολικά του έργου στα 700 m
  • Αστυνομικό σταθμός στα 1000 m
  • Τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ κλπ περιμετρικά και σε όλη την ακτίνα των 1000 m του έργου
  • Παραλιακό μέτωπο στα 800 m νότια του έργου
  • Σταθμός βενζίνης στα 500 m δυτικά του έργου
  • Μεσαιωνικό μοναστήρι στα 600 m νότιο ανατολικά του έργου
  • Το έργο θα διαθέτει τις εξής τρεις εισόδους: βορειοδυτικά (κοντά στο κτήριο της ΣΠΕ Αγίας Νάπας), βορειοανατολικά (από την Γιάννη Ρίτσου μέσα από υφιστάμενη πευκόφυτη περιοχή) και νότια από την οδό Αγίας Μαύρης, μέσω υφιστάμενης πλατείας που θα διαμορφωθεί ως είσοδος του πάρκου.

Σύμφωνα με την Έκθεση Πληροφοριών, στη περιοχή του έργου έχουν εντοπισθεί τα εξής είδη χλωρίδας: Πεύκα, Ακακίες, Ροδιές, Ελιές, Φοινικιές, Αόρατοι((juniperus phoenicea), Συκιές, Αμυγδαλιές, Χαρουπιές και μικροί αριθμοί από θάμνους όπως αγριελιά, καππαριά, Σχινιά, Μερσινιά κ.α. Σύμφωνα με την Έκθεση Πληροφοριών και τα συμπληρωματικά της στοιχεία, γενικά λόγω του μικρού μεγέθους του έργου και σύμφωνα με τους μελετητές του έργου δεν αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά η βιοποικιλότητά της περιοχής. Τα πλείστα δενδρύλλια που παρουσιάζονται στην Έκθεση Πληροφοριών, θα παραμείνουν, ενώ όσα επηρεαστούν, θα μεταφυτευθούν σε χώρο που θα υποδείξει ο Γεωπόνος του έργου. Παράλληλα, ξενικά είδη όπως η ακακία, θα αφαιρεθούν. Για το είδος αόρατος προτείνεται η αφαίρεση περίπου δέκα δέντρων του είδους. Δέντρα του είδους αόρατος που δεν επηρεάζουν την κατασκευή του πάρκου θα παραμείνουν στην θέση τους. Λόγω της μικρής πιθανότητας να διατηρηθούν με μεταφύτευση τους, οι αόρατοι που θα αφαιρεθούν θα αντικατασταθούν με δέντρα που η προμήθεια τους θα γίνει από τα φυτώρια του Τμήματος Δασών σε αριθμό μεγαλύτερο αυτών που θα αφαιρεθούν. Τέλος θα αφαιρεθούν και θα μεταφυτευτούν περίπου 15 αγριελιές. Οι συγκεκριμένοι θάμνοι βρίσκονται εντός του προτεινόμενου πάρκου ψηφιδωτών και του πεζόδρομου ανατολικά του. Είχαν φυτευτεί οργανωμένα σαν ήμερες ελιές και μετά που τερματίστηκε η καλλιέργειά τους και είχαν ξεράνει, αναβλάστησαν σαν αγριελιές. Θα μεταφυτευτούν σε άλλα σημεία του πάρκου. Από τα άλλα είδη που υπάρχουν στο πάρκο (χαρουπιές, συκιές, ροδιές, αμυγδαλιές κλπ) δεν θα αφαιρεθεί κανένα δέντρο. Γενικά ο χώρος του έργου περιλαμβάνει τη βλάστηση που περιγράφεται πιο πάνω, γεωργικά τεμάχια και μερικά μικρά παράνομα υποστατικά, όπως κτηνοτροφικό υποστατικό το οποίο και θα κατεδαφισθεί.

Η Περιβαλλοντική Αρχή σε Έκθεση Πληροφοριών στις 24 Ιουνίου 2020, εξέφρασε την άποψη πως από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν προκύπτουν ζητήματα που δεν μπορούν να τύχουν διαχείρισης και στη βάση της συμμόρφωσης και επομένως το έργο μπορεί να υλοποιηθεί.


Διαβάστε περισσότερα στο Famagusta.News https://famagusta.news/local/ayianapa/agia-napa-afto-ine-to-polylitourgiko-parko-me-techniti-limni-votanokipo-ke-parko-psifidoton-ikona/?fbclid=IwAR3WPMi0elWaO8SIV941Qc_hjUnWvK99oPncRtyJX3bFCobjYflxNMVe0IY