Η Κυπριακή αγορά ακινήτων είναι τομέας συνυφασμένος με την ανάπτυξη και την πρόοδο. Η Έλενα Τζιοβάνη, διοικητικό μέλος της Giovani Homes μιλάει στο περιοδικό Volt για τις εξελίξεις στο επενδυτικό περιβάλλον της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Από τον Ζανέττο Λουκά

Έλενα ποια η θέση σου στον όμιλο Giovani;
Έχω σπουδάσει πολιτική μηχανική στο Λονδίνο, με μεταπτυχιακό στο concrete structures και έχω εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός στον όμιλο Giovani εδώ και 15 χρόνια. Τον τελευταίο καιρό έχω αναλάβει τις διοικητικές ευθύνες του ομίλου με δραστηριοποίηση στις κατασκευές και ανάπτυξη γης.


Πως πιστεύεις ότι έχει επηρεάσει την Κυπριακή αγορά ακινήτων ο Ουκρανικός πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η άνοδος του πληθωρισμού;

Πριν ακόμα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, παρατηρείτο αυξητική τάση στο κόστος των κατασκευαστικών υλικών, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε μετά από την απαρχή της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων – συνεπεία κυρίως του πολέμου – έχουν φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Το αυξημένο κόστος υλικών είναι βέβαια πολύ πιο αισθητό σε μεγάλες κατασκευές και λιγότερο σε έργα που αφορούν εξοχικές κατοικίες και διαμερίσματα, τα οποία αποτελούν το κατεξοχήν προϊόν του ομίλου. Με δεδομένη και την απορρόφηση μεγάλου μέρους της αύξησης του κόστους κατασκευής από εμάς σαν κατασκευαστές, θεωρώ ότι έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τα ακίνητα σε προσιτές τιμές και ως εκ τούτου η ζήτηση είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με προηγούμενες χρονιές. Η αύξηση βέβαια στο κόστος του δανεισμού, καθώς και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού, έχουν πάντα αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων εφόσον τέτοιοι παράγοντες επηρεάζουν αρκετά την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού.

Θεωρείς ότι δεν είναι καλή περίοδος για επενδύσεις, λόγω του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας; Ποια είναι η δική σου άποψη;
Η επαρχία Αμμοχώστου, σε αντίθεση με άλλες επαρχίες, δεν παρουσιάζει σημάδια υπερτίμησης και η αγορά κινείται σε πολύ λογικά πλαίσια, ως εκ τούτου η αγορά ακινήτου στην περιοχή παραμένει μια καλή επένδυση αφού το ενδεχόμενο «φούσκας» στην τοπική αγορά ακινήτων είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο. Πέραν τούτου, τα χαμηλά καταθετικά επιτόκια, σε συνδυασμό με την αυξητική τάση στις οικονομικές αποδόσεις που παρουσιάζουν τα ακίνητα στην επαρχία Αμμοχώστου, κάνουν την αγορά ακινήτου μια πολύ ασφαλή και έξυπνη επενδυτική επιλογή.


Σε τι ποσοστό οι αγοραστές αυτή την περίοδο είναι Κύπριοι και σε τι ποσοστό είναι οι ξένοι επενδυτές;

Πάντοτε το Κυπριακό αγοραστικό κοινό αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο της δικής μας αγοράς και αυτό αποτελεί σημάδι εμπιστοσύνης προς τον όμιλο μας. Φυσικά υπάρχει και μία μεγάλη ροή από αλλοδαπούς αγοραστές κυρίως Ευρωπαίους αλλά και Άγγλους οι οποίοι αγαπούν τις ομορφιές της περιοχής και επιλέγουν την εξοχική τους κατοικία είτε σε Πρωταρά ή σε Αγία Νάπα. Η αγορά όμως δεν αποτελείτε μόνο από τους ιδιώτες αγοραστές αλλά και από μεγαλύτερους επενδυτές που ψάχνουν σταθερές αποδόσεις και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Η επαρχία μας προσφέρει και τα δύο, όχι φυσικά σε τόσο βαθμό όσο η Λεμεσός ή η Πάφος, εφόσον οι υποδομές κοντά μας δεν έχουν γίνει από την κυβέρνηση όπως θα έπρεπε.

Πόσο πιθανό θεωρείς το σενάριο παραγκωνισμού του Κύπριου αγοραστή στο μέλλον;
Η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια άλλους επενδυτικούς προορισμούς εάν και εφόσον δούμε σοβαρά τις υποδομές και επενδύσουμε όχι μόνο
στις κατοικίες και στα διαμερίσματα αλλά και σε άλλους τομείς αειφόρου ανάπτυξης, υποδομών, μεγάλων αναπτύξεων μεικτού οφέλους κλπ.
Προς το παρόν βασιζόμαστε σε μία πολιτική όπου ο ιδιώτης επιχειρηματίας πρέπει να «παλέψει» μόνος για να προωθήσει τον τόπο του, με ελάχιστα εργαλεία και βοήθειες από το κράτος. Επίσης, η γραφειοκρατία αποτελεί παράγοντα ανασταλτικό σε νέες επενδύσεις αφού για παράδειγμα χρειάζονται μήνες ή και χρόνια για έκδοση αδειών οικοδομής. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αποτελούν τροχοπέδη σε νέες αναπτύξεις και δίνουν το στίγμα ότι δεν είμαστε «φιλικοί» σε νέα ανοίγματα και νέες αγορές. Για να λυθούν όλα αυτά τα θέματα χρειάζονται τομές και μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή θα έλεγα ότι η Κύπρος πρέπει να λανσάρει πραγματικά μία νέα έκδοση καλύτερου επενδυτικού προϊόντος.


Τι οδηγίες θα έδινες σε κάποιον που θέλει να εξερευνήσει την αγορά ακινήτων στην επαρχία Αμμοχώστου;
Θα πρότεινα να κάνει επιλογές που συνάδουν με τον τρόπο ζωής του. Αν δηλαδή λατρεύει τη θάλασσα να βρει ένα ακίνητο σε μικρή απόσταση από τις υπέροχες παραλίες. Αν προτιμά τη φύση, τότε να ψάξει ακίνητα με μεγάλη γη στην ενδοχώρα. Στην επαρχία Αμμοχώστου έχουμε υπέροχους προορισμούς όχι μόνο στα παράλια αλλά και στα χωριά μας όπου κανείς μπορεί να έχει πραγματικά εξαιρετικό βιοτικό επίπεδο σε πολύ προσιτή τιμή. Γενικά θα έλεγα ότι κανείς πρέπει να εξερευνήσει προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις.


Ποια είναι η διαδικασία για να κάνεις μία αγορά ακινήτου της Giovani Homes;
Στον όμιλο μας εργοδοτούμε στελέχη με εμπειρία που μπορούν να δώσουν πραγματική βοήθεια σε κάποιο που έχει σκοπό να επενδύσει ή να αποκτήσει εξοχικό ή στέγη. Πάντοτε το πρώτο στάδιο είναι να ακούσουμε προσεκτικά τις ανάγκες του πελάτη μας και να δώσουμε τις ανάλογες λύσεις σε ένα πλαίσιο όπου θα δοθεί η μέγιστη αξία. Το δεύτερο στάδιο είναι να διαπραγματευτούμε την τιμή ώστε ο πελάτης μας να είναι ευχαριστημένος και βέβαιος ότι παίρνει την αξία που αναλογεί χρήματα που επενδύει κοντά μας. Τα υπόλοιπα στάδια αφορούν την υλοποίηση της συναλλαγής όπου με τους εξιδεικευμένους μας συνεργάτες βεβαιώνουμε ότι θα υπάρχει μία εύκολη και ομαλή εκτέλεση συμβολαίων αλλά και κατασκευαστικών έργων μέχρι την παράδοση της κατοικίας ή του διαμερίσματος.

Ποια είναι τα trends αυτή τη στιγμή στην αγορά ακινήτων;
Η αγορά σήμερα προσφέρει μία τεράστια γκάμα ακινήτων όπως και ο όμιλος μας. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τάση εφόσον εμείς επικεντρωνόμαστε κυρίως σε αναπτύξεις συγκροτημάτων με εξοχικές κατοικίες. Αυτό όμως που θα έλεγα ότι αποκτά πλεονέκτημα είναι η ζήτηση ενεργειακά αυτόνομων μονάδων και περιβαλλοντικά φιλικών αναπτύξεων. Ο πελάτης γίνεται όλο και πιο ευαίσθητος σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον γι’ αυτό και εμείς φροντίζουμε να βελτιώνουμε τις αναπτύξεις μας ώστε να προσαρμοζόμαστε με τα νέα δεδομένα.

Πιστεύεις ότι η επαρχία Αμμοχώστου αδικείται από το παράδειγμα της υπόλοιπης Κύπρου όσον αφορά την αγορά ακινήτων;

Νομίζω ότι είναι πλέον πασιφανές ότι η Αμμόχωστος έχει αδικηθεί τα μέγιστα από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Είναι μία επαρχία που έχει χάσει το 85% του εδάφους της λόγο κατοχής και μέχρι σήμερα παλεύει για να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Δηλαδή, στις άλλες επαρχίες βλέπουμε πύργους, πολυώροφα και άλλες ωραίες μοντέρνες αναπτύξεις ενώ εδώ πρέπει να πείσουμε ώστε να πάρουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει χωρίς καμία εξαίρεση. Βλέπω προσωπικά μία δυσμενή διάκριση και λυπούμε γιατί τόσο μία υπέροχη επαρχία σαν την Αμμόχωστο εδώ και 20 χρόνια δεν έχει τοπικό σχέδιο ανάπτυξης όπως την υπόλοιπη Κύπρο.

Eίναι ενδιαφέρουσα η επόμενη μέρα στο real estate;

Αν και παραδοσιακή και αμετάβλητη αγορά το Real Estate παραμένει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αγορά. Στην Κύπρο ειδικά όπου η αγορά αυτή αποτελεί σχεδόν το 20% του εθνικού ακαθάριστου προϊόντος ο οποιοσδήποτε θα έλεγε ότι αποτελεί ένα σοβαρό πυλώνα της οικονομίας και της μελλοντικής ανάπτυξης όλης της χώρας.